Vikten av att titta på väderprognosen

Nu under våren kan vädret slå om fort och utan att större förvarning. Därför är det mycket viktigt att innan du börjar din seglats har tittat på väder prognosen och det gör de enklast här då det är en av de bästa sidorna för uppdaterad in formation. Som ett exempel ska vi se på en specifik plats. Du kanske vill segla till Sandhamn där du får information om vind, temperatur och eventuell nederbörd.

Bara för att det ska regna betyder inte att du måste ställa in din seglats utan att du måste anpassa dig till det. Du ska ta med dig rätt kläder för alla ombord. Detta kan vara regnkläder, stövlar handskar, och mössor. Under våren kan temperaturen sjunka ganska mycket och det är då bra att vara förberedd.

Om du skulle ha oturen att det regnar kraftigare en beräknat ska du så fort som möjligt ta dig till en naturhamn där du kan ankra säkert. Detta ger skydd för båten och de ombord så att ni i lugn och ro kan vänta ut regnet och sedan segla vidare.

Om det av nån anledning skulle bli stiltje och ni inte kan segla så kan ni använda båtens motor. Därför är det viktigt att innan du beger dig av så ser du till att tanken är full så att du i lugn och ro kan ta dig till det mål du vill.

Ibland kan våren ha ena riktigt varma dagar och med en sol som bränner ordentligt. Men, tänk även på att solen reflekteras i vattnet och kan bränna utan att du tänker på det. Att ha solskydd för alla ombord och bra solglasögon och en hatt kan göra så att er resa blir trevligare även om solen gassar.

Om det skulle blåsa upp till storm och du känner att det blir osäkert att ta er vidare ska ni som med regnet snabbt ta er till närmsta naturhamn där du ankrar och tar ner alla segel. Se till att allt i båten är ordentligt säkrat eftersom det kan röra på sig om det kommer vågor. Se till att ankaret har så pass mycket lina att båten kan röra sig i vågorna och inte sliter sig loss. Låt radion vara på så att du kan höra väderleksrapporter under tiden så att du kan vara förberedd om blåsten skulle bli värre under dagen. Ibland kan det vara bäst att stanna över natten i stället för att ta en risk och segla vidare. Kom ihåg att en dag förlorad är bättre än att riskera livet.

Author

root@localhost.localhost